ATP-FRC Belgesi
ATP sertifikasyonu taşımada kullanılan araçların uygunluğuna ve ilgili yükleri taşıyabilmeleri için üzerlerinde bulunan ekipmanlara göre çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan sınıflar FRC, IR ve FNA’dır. FRC Belgesi en kapsamlı belge olduğundan -20 dereceye kadar olan yükleri taşıyabilirsiniz. FNA Belgesi ile 0 dereceye kadar olan yükleri taşıyabilirsiniz. IR Belgesi ile ATP kapsamında herhangi bir taşıma yapamazsınız. Bu belgeyi FRC veya FNA’ya yükseltmeniz gerekmektedir.
Her sınıf 3 veya 4 harften oluşmakdadır ve harfler belirli bir sırada aracın bulunduğu ATP sınıfını belirtmektedir.
1. Soğutma Sistemi
C Isıtma sistemli Taşıyıcı (Chauffage)
F Soğutucu Üniteli (Frigerated)
R transport with built-in cold storage (Restore)
2. Yalıtım Tipi
N Normal Yalıtım (Normal insulation)
R Güçlendirilmiş Yalıtım (Reinforced insulation),
3. Taşıma Sıcaklığı
A - 0° C ile + 12° C arasındaki sıcaklıklar
B - 10° C ile + 12° C arasındaki sıcaklıklar
C - 20° C ile + 12° C arasındaki sıcaklıklar
Bu sınıflandırma dış ortam sıcaklığı + 30° C baz alınarak yapılmıştır.
4. Bağımlı Soğutma Ünitesi
X Soğutma ünitesinin bağımsız motora sahip olmayıp monte olduğu araçtan enerji alması durumunda, soğutma ünitesinin araca monte olmayıp takılıp çıkarılabilir olması durumunda sınıfın sonuna X harfi eklenir. Soğutma ünitesinin yürüyen aksamdan bağımsız olması durumunda herhangi bir harf eklemesi yapılmaz.
FRC Belgesi Ne Zaman Gerekir?
Bozulabilir gıda ürünlerinin uluslararası taşınmasında treylerlerinizin ATP-FRC sertifikasına sahip olması bir zorunluluktur.
Türkiye’de bilinen yanlış sadece -20 derede yükleme yapıldığında FRC belgesine ihtiyaç duyulduğudur. Konvansiyonda belirtilen ürünlerin +12 ila -20 derecedeki bütün taşımalarında FRC belgesi bulundurma zorunluluğu vardır.