Sık Sorulan Sorular

ADR Nedir?

ADR; "Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşması" anlamına gelmektedir.

ADR kapsamında verilen belgeler nelerdir?

ADR anlaşması kapsamında dört çeşit belge verilmektedir. Bunlar:

  • Tasarım Tip Onay Sertifikası: Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılması için tasarlanan tank, basınçlı kap, ambalaj, IBC, büyük ambalaj, konteyner için verilir. Belgeyi üretici alır.
  • Üretim ve Üretim Yeri Uygunluk Sertifikası: Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan tank, basınçlı kap, ambalaj, IBC, büyük ambalaj, konteyner üreticisine verilir. 3 yıllık bir belgedir.
  • ADR Araç Uygunluk Sertifikası: Piyasada pembe şeritli belge veya T9 belgesi olarak da bilinir. ADR Bölüm 9 kapsamında tehlikeli madde taşımacılığı araçları için verilir. Belgeyi araç sahibi alır. 1 senelik bir belgedir, araca yıllık teknik muayene yapılarak uygun sonuçlandığında belge yenilenir. Aracın üzerinde sabit tank var ise tankın muayene sertifikasının güncel olması gerekir.
  • Muayene sertifikası: Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan tank, basınçlı kap, konteyner ve IBC’ye verilir. Ekipmana belirlenmiş periyotlarda muayene gerçekleştirilir ve uygun sonuçlandığında muayene sertifikası düzenlenir. Ekipmanın sahibi muayenenin güncelliğini takip etmelidir.

Hangi durumda ADR Araç Uygunluk Sertifikası alınması gerekir?

Tank ile tehlikeli madde taşımacılığı ve/veya Patlayıcı madde taşımacılığı yapan araç sahipleri ADR Araç Uygunluk Sertifikası almak zorundadırlar.

ADR sertifikalarına sahip olmak isteyen imalatçılar ve araç sahipleri nereye başvurmalıdırlar?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılan “Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılan Ambalaj, Tank ve Kapların Test, Sertifikalandırma ve Muayenelerinin Yapılması Hususunda Yetki Devri Protokolü” uyarınca test, sertifikalandırma ve muayene iş ve işlemleri TSE tarafından yapılacaktır. Başvurular tmt.tse.org.tr web sitesi üzerinden alınmaktadır.

Başvuru için ne yapmalıyım?

Tüm başvurular tmt.tse.org.tr web sitesi üzerinden alınmaktadır. Başvurular sırasında sorun yaşanmaması için Mozilla Firefox, Google Chrome gibi tarayıcılar tercih edilmelidir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. Ayrıca sistemsel sorunlarınızı Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. mail adreslerine de yollayabilirsiniz.

Başvuru ücreti nedir?

Başvuru ücreti yapılacak işlemlere göre belirlenen fiyatlar üzerinden başvuru sahibine bildirilmektedir. Web sitemizden (tmt.tse.org.tr) ücretlerle ilgili bilgiye ve uygulama ve ücret yönergesine ulaşılabilir.

ADR sertifikalarının geçerlilik süresi nedir?

ADR sertifikalarının geçerlilikleri ADR yönetmeliğinde belirtilen süreler kadardır.

ADR belgesi demiryolu, havayolu, denizyolu taşımacılığında da geçerli midir?

ADR belgesi demiryolu, havayolu, denizyolu taşımacılığında geçerli değildir. ADR belgesi sadece karayolunda tehlikeli madde taşımacılığı için verilen bir uygunluk belgesidir.

ADR Araç Uygunluk Sertifikası sahibi sadece yurt içinde mi taşıma hakkına sahip olacaktır?

ADR Araç Uygunluk Sertifikasına sahipleri başta ADR anlaşmasının geçerli olduğu Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere anlaşmanın geçerli olduğu ülkelerde taşıma hakkına sahiptir.

ADR’siz olan tankımı ADR’liye çevirebilir miyim?

ADR’siz üretilen tanklar ADR’li yapılamaz. ADR’li tanklar yarı mamül durumunda itibaren muayene ve testlere tabi tutulurlar, ayrıca üreticide Üretim ve Üretim Uygunluk Sertifikasına sahip olmalıdır. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren her bir tank ADR’li olarak üretilmelidir. Bu tarihten önce üretilmiş ADR’siz tank taşıyan araçlar Taşıt Uygunluk Belgesi alarak ulusal taşımacılık yapabilirler. Bu kapsamda tank ve araç muayene ve testlere tabi tutulacaktır.

Araç sahibi, işleticisi veya operatörü değişirse belge ile ilgili ne yapılması gerekir?

Belge alınan aracın sahibi değişirse alınan belge geçerli değildir. Belge düzenleyen kuruma belgenin iade edilmesi gerekmektedir.

Belgenin Yeniden Düzenlenmesi Talebi hangi durumlarda geçerlidir?

Belgenin kaybedilmesi, tahribata uğraması durumunda ilgili firma talebi üzerine verilecektir.

ADR Araç Uygunluk belgem var durum tespit belgesi almalı mıyım?

ADR Araç Uygunluk Belgesi olan bir araç için durum tespit belgesi alınamaz. Durum tespit belgesi ADR’li olmayan araçlar için verilmektedir.

Başvuru yaptım ama beni arayan olmadı, ne yapmalıyım?

Öncelikle başvurunuzu onayladığınızdan emin olunuz. Onaylanmamış başvurular uzmana havale edilmez. Eğer başvurunuzu onayladıysanız ve sistem size bir başvuru (evrak) numarası verdiyse sistemdeki telefon numaranız hatalı olduğu için size ulaşılamıyor olabilir. Bu gibi durumlarda Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine evrak numaranızı ve iletişim numaranızı mail atıp bilgi alabilirsiniz.

Başvurum geri gönderildi ne yapmalıyım?

Yüklediğiniz dokümanları kontrol ediniz, eksikleri yükleyip 8. Maddede anlatıldığı gibi başvurunuzu tekrar onaylayınız.

Mail adresime "Dosyanız komisyondan çıkmıştır bilgi için iletişime geçiniz" şeklinde mail geldi ne yapmalıyım?

Herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bu mail sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Taşıt Uygunluk Belgesi nedir?

1 Ocak 2015 tarihinden önce üretilmiş eski araçların yurt içinde ve ADR’ye taraf olmayan ülkelerde tehlikeli madde taşımacılığı yapabilmesi için TSE ‘den alınması zorunlu olan belgedir. Söz konusu belge Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan "Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına İlişkin Yönetmelik"te tanımlanmıştır. Belgenin verilmesinde uygulanacak usul ve esaslar Bakanlığımız tarafından yayınlanacak yönerge ile belirlenecektir.

TPED/ Pi işareti nedir?

TPED, basınçlı ekipmanlar direktifidir. 2010/35/AT ile belirtilen bu direktife doğrultusundaki incelemelerin olumlu olması durumunda yapılan işaretlemeye Pi işaretlemesi denir. İlgili direktifte bu işaretin detayları belirtilmiştir.
1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren zorunlu kılınan bu direktife göre, ülkemiz sınırları içerisinde üretilen veya ülkemizde kullanılmak üzere ithal edilen taşınabilir basınçlı kapların tasarım tip onay ve/veya muayeneleri sonrasında pi işareti taşıması zorunludur. Bu işareti Onaylanmış Kuruluşlar vurmaya yetkilidir.

*Sıkça Sorulan Sorular kısmı TSE Web sitesinden alıntıdır.